Varukorg

VANLIGA FRÅGOR 
2-5 vardagar

Expressleverans

033-41 80 00

 

 

Betala i din egen takt

Kontobesked skickas per e-post i mitten på varje månad, med en aviseringsavgift på f.n. 29kr. Med delbetalning ges möjligheten att betala i egen takt i upp till 36 månader.

   Svensk Digital handel         

DIBS - Payments made easy

Tvätt- & skötselråd

Genom att sköta sina kläder bra håller de sig fina längre. Många gånger tvättar vi våra kläder för ofta, det räcker ibland att vädra kläderna och borsta dem med en klädborste. Olika produkter har olika tvätt- och skötselråd. På varje produkt hittar du tvättråd för respektive produkt. Följ alltid etikettens råd.

Tvätta alltid kläder vrängda och med liknande färger. Stryk kläder med tryck på avigsidan. En tvättpåse skyddar ömtåliga plagg. Bygel-bh skall alltid tvättas i tvättpåse. Knäpp alltid bh:n i ryggen när du tvättar i maskin för att undvika repor.

Dosera rätt mängd tvättmedel, det är viktigt både för din hud och miljön och för att plagget skall blir rena. På tvättmedelspaketet står hur man skall dosera.

Tvättsymboler

VATTENTVÄTT

Balja med kryss över

Får ej vattentvättas.

 

Balja med siffran 40

Får vattentvättas i maskin. Siffrorna anger gradantalet. Normal centrifugering.

 

Balja med hand

Får endast handtvättas. Max 40º C. Ingen gnuggning eller vridning. 

Balja med siffra i och två streck under

Ett streck under baljan: Får vattentvättas i maskin på program motsvarande syntettvätt. Endast halvfull maskin och kort centrifugering.

Två streck under baljan: Får vattentvättas i maskin på program motsvarande fintvätt med skonsam behandling. Endast halvfull maskin. 

TORKNING

Fyrkant med liggande streck

Plantorkning

 

Fyrkant med tre stående streck

Dropptorkning

 

Fyrkant med böjt streck

Hängtorkning

Överkorsad kvadrat med cirkel i.

Får ej torktumlas.

Kvadrat med cirkel och en prick.

Får torktumlas. Prickarna anger vid vilken temperatur: låg eller normal.

STRYKNING

Överkorsat strykjärn

Får ej strykas eller varm-manglas. 

 

Strykjärn med två prickar i

Får strykas. Prickarna anger vid vilken temperatur: låg, medel eller hög. 

KLORBLEKNING OCH KEMTVÄTT

Överkorsad triangel

Får ej klorblekas.

Överkorsad cirkel

Får ej kemtvättas.

Triangel med text CL

Får klorblekas.

Cirkel med A i

Får kemtvättas. Bokstaven anger den kemtvättsvätska som skall användas.

FLÄCKBORTTAGNING

Det är alltid bäst att försöka ta bort fläcken direkt, innan den hunnit torka in i plagget. När det gäller tvättmedel och fläckborttagningsmedel skall du alltid följa instruktionerna på respektive medel. Prova alltid på ett ställe som inte syns så tydligt, t.ex. en fåll om du är osäker på om behandlingen fungerar.

Småfläckar
Det är inte nödvändigt att tvätta hela plagget om du har fått en liten fläck, prova att skölja med ljummet vatten och behandla med tvättmedel eller diskmedel på en fuktad trasa.

Blod
Skölj omedelbart med kallt vatten och tvätta plagget enligt tvättråden. Du kan även förbehandla plagget med salt innan du tvättar.

Bläck
Blötlägg över natten med tvättmedel och tvätta sedan enligt tvättråden. Äldre fläckar kan baddas med lite nagellackborttagningsmedel och tvättas som vanligt. OBS!! använd försiktigt och inte alls på syntetiskt material.

Choklad
Blötlägg plagget i varmt vatten med tvättmedel och tvätta sedan enligt tvättråden.

Fettfläckar
Gnid in lite diskmedel och låt verka en stund. Tvätta sedan plagget enligt tvättråden.

Gräs
Blötlägg plagget i varmt vatten och tvätta sedan plagget enligt dess tvättråd.

Kaffe och te
Blötlägg i en timme i kallt vatten och tvätta sedan enligt tvättråden.

Läppstift
Förbehandla med fläckborttagning och låt plagget ligga i en timme. Tvätta sedan plagget på den varmaste temperaturen som anges i tvättråden.

Smuts och lera
Låt leran torka och skrapa sedan bort så mycket som möjligt. Förbehandla ev. med fläckborttagare och tvätta plagget enligt tvättråden.

Stearin
Lägg plagget i en påse i frysen eller lägg is på fläcken. Bryt bort så mycket stearin du kan när det hårdnat. Lägg sen på ett par lager hushållspapper över fläcken och stryk med strykjärn tills stearinet smälter och sugs upp i pappret. Flytta runt pappret alternativt byt till nytt papper och stryk igen tills allt stearin är borta. Fläcken som blir kvar kan du få bort med diskmedel och sedan tvätta i tvättmaskin enligt tvättråden.

Tomat/ketchup
Blötlägg ca en timme i kallt vatten och tvätta enligt tvättråden. Du kan även blötlägga med tvättmedel eller fläckborttagare.

Tuggummi
Lägg plagget i en påse i frysen eller lägg is på fläcken. Bryt bort tuggummit när det hårdnat. Tvätta som vanligt enligt tvättråden på plagget.

Vin
Blötlägg i kallt vatten innan du tvättar med tvättmedel. Följ plaggets tvättråd.